Waar kregen emigranten een wasbeurt en wat is filigrain?

AANKOOP: QUARANTAINEGEBOUW IN OOSTELIJK HAVENGEBIED AMSTERDAM

Emigranten uit Oost-Europa kregen er ooit een goede wasbeurt, kunstenaars houden er nu atelier en eetcafé Bombarie tekent voor de reuring. Stadsherstel is de trotse nieuwe eigenaar van rijksmonument het Quarantainegebouw in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied.

VEELZIJDIG CULTUREEL PROGRAMMA IN ’T ZONNEHUIS

Steeds meer mensen weten de weg naar ’t Zonnehuis te vinden, onze prachtige monumentale locatie in Tuindorp-Oostzaan. Dat komt voor een groot deel door de diverse programmering die we samen met onze culturele partners verzorgen. We staan graag stil bij wat er de komende maanden op de planken staat, variërend van een wervelende circus- en acrobatiekshow tot de première van een gloednieuwe musical. 

NIEUWE UITGEVERIJ HUURT SPINHUISSTEEG: “BOEKEN HELPEN JE DENKEN, LEZEN IS HEERLIJK!”

Boeken zijn een ‘eerste levensbehoefte’ meent uitgever Mizzi van der Pluijm. Kort nadat ze de start van haar nieuwe Uitgeverij Pluim aankondigde, kwam Stadsherstels Spinhuissteeg 3C op haar pad. Bevlogen huurder Van der Pluijm vertelt én geeft stevige leestips voor de herfst.

MONUMENTENREDDER LEEFT VOORT IN EEN ZUIL VAN DE HAARLEMMERPOORT

De zuilen dragen de poort, zoals de bewoners hun stad dragen. In lijn met die gedachte leek het de erven van Robert Hoegen (1909-1986) een mooi idee om hun vader te eren met een zuil van de Haarlemmerpoort. Zoon Philippe Hoegen: “Hij was vergroeid met Amsterdam.”

AANGEKOCHT: WEDEROPBOUW TOPMONUMENT MET PRACHTGEVEL

Primeur: Stadsherstel heeft zijn eerste naoorlogse monument aangekocht. De Pinksterkerk in Heemstede is één van de honderd Nederlandse topmonumenten uit de wederopbouwperiode 1940-’65. Het hoogtepunt is de fenomenale glas-in-betongevel in filigrain stijl.  

TIEN CULTUURTIPS VOOR OKTOBER

In oktober bieden we een mooi gevarieerd cultureel programma. Het ene moment staat u in de Van Houtenkerk een prachtige item voor uw interieur te scoren, terwijl u het andere moment in de Amstelkerk kan onderdompelen in de wereld van vier handen op de piano. Bezoek een klassiek concert voor het goede doel in de Posthoornkerk of een experimenteel elektronisch concert tijdens ADE in de Vondelkerk. Het is allemaal mogelijk deze maand. We hebben geprobeerd het terug te brengen tot tien tips. Bekijk de tips. 

GRATIS LEZING: JACOB DE WIT EN GEVEN AAN STADSHERSTEl

Lezing over de ooit zo beroemde Amsterdamse schilder Jacob de Wit (1695-1754). De Wit werd beroemd door zijn bijzondere schilderingen in kerken, grachtenpanden en buitenplaatsen én door zijn schilderingen die bedrieglijk echt op beeldhouwwerk leken, de ‘Witjes’. In het verhaal over Jacob de Wit neemt ons monument Kalkmarkt 7 een bijzondere plaats in. Dit pand kregen wij via een legaat. Samen met de notaris wordt er verteld over dit pand en over andere manieren van schenken aan Stadsherstel. Kom langs op op donderdag 8 november in de Amstelkerk. De toegang is gratis.

DRIE WONINGEN TE HUUR IN HARTJE AMSTERDAM VOOR NIET-INGESCHREVENEN

Deze maand zijn er drie woningen te huur die voor iedereen beschikbaar zijn. Voor deze woningen hoeft u niet ingeschreven te staan op de wachtlijst. De woningen zijn te vinden in de Dwars Spinhuissteeg, de Nieuwe Spiegelstraat en de Noorderdwarsstraat. Wonen in een monumentaal pand in hartje Amsterdam? Reageer dan voor vrijdag 5 oktober 12 uur.